Kondomer som preventivmedel

Det är ju ofta en snackis bland oss tjejer om vi går på något preventivmedel eller inte. Som om det skulle bara vara vårt ansvar? Nej men så är det ju absolut inte, och det är egentligen den första punkten jag vill göra klart och tydligt med det här inlägget. Jag menar att detta är två personers ansvar i en relation oavsett om man använder p-piller, kondomer som preventivmedel eller något som helst annat. Det viktiga är att man ser det som ett delat ansvar och det tycker jag är viktigt att vi gör tydligt redan från början.

Preventivmedel – vems ansvar?

Det som däremot är intressant om man exempelvis pratar vidare om just kondomer som preventivmedel är att detta känns mer som killens ansvar, vilket jag på något vis ändå kan känna att jag tycker om mer. Eller då kan vi åtminstone låta killen få sitta i samma sits som tjejen. Jag betalar för mina p-piller varje månad, varför ska inte killar behöva göra det? Det känns över lag inte jämställt och därför kan jag tycka att just kondomer blir ett sätt att jämna ut detta lite mellan könen.

Delade åsikter om preventivmedel

Men det finns ju naturligtvis delade åsikter om detta och jag förstår det till 100 procent. Man får tycka precis som man vill, lik väl som man får välja vilket preventivmedel man använder, eller kanske snarare också som man inte använder. Man ska oavsett inte bli ifrågasatt när det kommer till dessa ämnen och jag önskar verkligen att detta är något som vår yngre generation förstår på ett annat sätt än vad kanske den äldre generationen tänker. Prata med din partner, håll en öppen dialog och låt detta vara något som ni ser gemensamt på. Preventivmedel är något för alla, inte bara oss tjejer!