Total badrumsrenovering

Förra våren bestämde vi oss för att göra en total badrumrenovering. Vårt gamla badrum började bli slitet lite här och där så det var verkligen dags för en makeover.

Att renovera ett badrum är ingen liten grej och vi visste att det skulle bli lite jobbigt att klara sig utan dusch under flera veckor. Men vad vi inte visste var att det skulle ta sååå lång tid. Vi fick vara utan dusch i 7 veckor, eftersom det blev en del strul på vägen.

Badrumsrenovering – att tänka på

När man väl bestämt sig för renovering är det en hel del man måste tänka på. Det handlar inte bara om att välja kakel och klinkers eller duschhörna. Jag tänkte ge dig några tips där vi själva inte hade tänkt till riktigt.

I gamla badrummet hade vi toan, tvättstället och ett högskåp på ena väggen. Vi mätte och konstaterade att den nya kommoden och det nya skåpet skulle få plats. När det var dags att sätta in möblerna och toan blev det märkligt trångt. Det fungerade med nöd och näppe. Vi förstod först ingenting. Men sen gick det upp för oss att de nya kaklade väggarna gjorde badrumsväggen nästan 10 cm kortare. Dels så smällde hantverkarna upp ett lager masonit och på det en tätning. Dessutom var kaklet tjockare än tidigare våtrumsmatta.

Så räkna med att nyrenoverade badrummet blir mindre än det gamla eftersom det är nya regler för våtrum.

En annan sak att fundera över i dessa dyra tider när elen skjuter i höjden är om ni ska vattenburen, eller eldriven golvvärme. Vi valde elvärme, men vi hade förmodligen tjänat på vattenburen värme eftersom priset på varmvatten via fjärrvärme är mycket billigare än elen.

Ett sista litet tips. Vissa firmor som jobbar med badrumsrenovering har lösa duschkabiner att låna ut. En sådan kan ställas i t ex tvättstugan eller garaget. Givetvis måste det finnas vatten och avlopp där du ställer kabinen. Ett annat sätt att lösa duschfrågan är att installera en utedusch. Funkar ju bra på vår, sommar och höst.