Om fukt och fuktspärr

Äntligen får jag skriva lite mer om mitt favoritområde, ”fukt och fuktspärr”, det finns hur mycket som helst att skriva eller diskutera när det gäller fukt. Det är också ett väldigt viktigt område då det behöver göras något åt fuktproblem i husen. Gör du det inte rätt från början så kan skadorna bara bli större, så det är av vikt att du läser på ordentligt innan du gör något, eller så kontaktar du en specialist på fuktområden.

Gamla hus med mycket fukt

Vi tror rent spontant att det är alla äldre hus som drabbas mest av fukt, du kan nog se huset framför dig med dåligt isolering och nedkanande takplattor samt stuprännor utan avrinning, där vattnet bara går rätt ner i grunden på huset. Men riktigt så är inte fallet! Ett tag byggdes de nya husen på ett sådant sätt att fukt blev ett jättestort problem redan efter något år, vilket givetvis är helt förkastligt. Men många hus tvingades man bryta upp golv och väggar på för att komma åt fuktskadorna som hade uppkommit omgående i det nya huset.

Fuktspärrar

Som tur är finns det idag mycket bra material som används till fuktspärrar som ser till att fukten inte tränger in i huset på utsatta ställen. En fuktspärr är som en tät plastfolie som läggs på den varma sidan av isoleringen i väggar, golv eller tak och förhindrar att varm och fuktig inomhusluft avger kondens när det kommer i kontakt med ytterlagret av väggen som är mycket kallare. Det är kondensen som ger upphov till fukten och när det väl bildats mycket fukt så kan det också bli en bra grogrund till diverse micro-organismer, som till exempel mögel och så långt vill man inte att det ska går.