Fjälltält till sommarens vandring

Tidigare har jag och min sambo bara gjort vandringar på lågland i södra delarna av Sverige. Vi har visserligen tältat under en 5-dagarsvandring, men det var i Skåne och det var på sommaren.

Nu ska vi iväg till fjällen och vandra 6–7 dagar i Sarek. Frågan är vilken typ av fjälltält man behöver ha då. Vårt gamla tält är ett lättviktstält, men jag anar att kvalitén är för dålig för fjällvädret. Det kan ju blåsa ganska rejält uppe på kalfjället och man vill ju inte stå mitt ute i ödemarken med ett trasigt tält. Både tältduk och pinnar behöver ju vara lite rejälare på ett riktigt fjälltält.

Å andra sidan behöver vi inte ha expeditionstält som används när man ska bestiga Mount Everest precis.

Vad ska man tänka på när det gäller tält på fjället?

När du ska fjällvandra är det bra att välja ett lättviktstält med många linor som kan staga upp tältet. Tältet ska ha bra ventilation och ha både inner- och yttertält.

När du tältar uppe på fjället behöver du skydd mot både vind och regn eller snö. Tänk på att det kan snöa även under sommaren.

Fixa din tältplats där det blåser lite. Då brukar det vara färre mygg och knott.

Det är också viktigt att ditt fjälltält är vattentätt. Att vakna i ett fuktigt tält med blöt sovsäck är inte så mysigt.

Storlek på tältet

Storleken beror förstås på hur många som ska sova i tältet. Är ni fler än tre personer är det bättre att ha två mindre tält än ett stort, eftersom fler personer då kan bära varsitt tält. Bekvämast är ett tält med en liten absid där man kan förvara viss utrustning. Men om man är två personer och väljer ett tremannatält så får man plats med allt inne i innertältet.